logo

Planujesz
budowę hali?

Formularz

Zobacz nasze
realizacje!

Realizacje

Hale stalowe – chłodnia dla rolnictwa

Chłodnia i mroźnia – hale stalowe dla rolnictwa

Hale stalowe dają bardzo szerokie możliwości personalizacji i precyzyjnego dostosowania do potrzeb danego biznesu. Zależnie od rodzaju konstrukcji, wielkości obiektu oraz zastosowanych podczas produkcji materiałów i rozwiązań technologicznych, możemy dopasować halę do specyfiki danej branży czy konkretnego przedsiębiorstwa.

Przykładem mogą tu być CHŁODNIE i MROŹNIE dla rolnictwa.

Nowoczesne rolnictwo generuje wiele różnych zapotrzebowań na wykorzystanie hal stalowych. Obiekty do przechowywania urządzeń i maszyn rolniczych, obory, chlewnie i wielkopowierzchniowe kurniki, magazyny na zboże i płody rolne – to tylko kilka z bardzo szerokiego wachlarza zastosowań konstrukcji stalowych.

Każde z nich wymaga wdrożenia właściwie dobranych technologii produkcyjnych i użycia odpowiednich materiałów, by zapewnić wymagane warunki wewnątrz budynku i umożliwić realizację określonych zadań. Nie inaczej jest w przypadku stalowych chłodni i mroźni, które w rolnictwie są wykorzystywane do bardzo wielu celów.

1. Chłodnie i mroźnie w rolnictwie – do czego są wykorzystywane?

 

Chłodnie i mroźnie to obiekty o kontrolowanej atmosferze wewnętrznej, których konstrukcja i zastosowane rozwiązania technologiczno-materiałowe umożliwiają wytworzenie wewnątrz odpowiedniego mikroklimatu.

Są przeznaczone do przechowywania produktów i półproduktów, które dla zachowania swoich parametrów (np. świeżości, walorów smakowych i estetycznych, wartości odżywczych) wymagają utrzymania niskich temperatur.

Bardzo istotna w budowie tego typu hali jest kwestia odpowiedniego zaizolowania termicznego – współczynnik przenikalności cieplnej dla takich obiektów to maksymalnie 0,10 [W/m2K].

Chłodnie i mroźnie mają szerokie spektrum zastosowań w rolnictwie, m.in. w sektorze przetwórstwa mięsnego i owocowo-warzywnego jako składy owoców i warzyw, nabiału, kwiatów ciętych czy mięsa.

Zależnie od potrzeb danego przedsiębiorstwa rolnego, chłodnie i mroźnie mogą być dostosowane w całości do przechowywania jednego typu produktów lub posiadać wewnętrzny system komór z możliwością regulacji parametrów. Dzięki temu w tym samym obiekcie możliwe jest przechowywanie produktów, wymagających nieco odmiennych temperatur.

Dedykowane systemy, monitorujące temperaturę i wilgotność powietrza wewnątrz komór chłodniczych, pozwalają na utrzymanie wymaganego mikroklimatu oraz precyzyjne dopasowanie warunków przechowywania do wymagań poszczególnych grup produktowych.

Przeznaczenie chłodni lub mroźni ma wpływ na jej parametry konstrukcyjne, w tym na grubość izolacji ścian, podłogi oraz sufitu, ale również na stosowanie dodatkowych rozwiązań. W przypadku mroźni, w których temperatury mogą sięgać nawet -25ºC (takie temperatury wymagane są do przechowywania produktów głęboko mrożonych na dłuższe okresy), konieczny jest na przykład montaż specjalistycznych drzwi i bram z podgrzewanymi ościeżnicami, co pozwala zapobiegać problemom z dostępem do komór.

W chłodniach, które zazwyczaj wykorzystywane są do przechowywania niezamrożonych owoców, warzyw i produktów spożywczych, zazwyczaj wymagane jest utrzymanie temperatury w przedziale 0-4ºC, co nie wymaga stosowania takich rozwiązań.

Chłodnie i mroźnie dla rolnictwa wymagają również odpowiedniego planowania technologii chłodzenia. Sprowadza się to do wyboru oraz instalacji odpowiednio dobranego systemu chłodzenia i wentylacji, która umożliwia uzyskanie wymaganej wymiany powietrza przy jednoczesnym zachowaniu szczelności gazowej oraz odporności na przenikanie wilgoci.

Na rynku istnieje wiele rodzajów systemów chłodzących, a ich dopasowanie do poszczególnego budynku zależy od różnych parametrów, w tym przede wszystkim od planowanej wielkości chłodni lub mroźni.

2. Hale stalowe – optymalne rozwiązanie do budowy chłodni dla rolnictwa

Ze względu na niższe koszty budowy, niż ma to miejsce w przypadku obiektów murowanych, oraz dzięki zastosowaniu materiałów umożliwiających stworzenie wewnątrz odpowiednich warunków temperaturowych (np. płyty warstwowe z wypełnieniem poliuretanowym lub styropianowym o podwyższonych właściwościach izolacyjnych), pod chłodnie i mroźnie dla rolnictwa coraz częściej wykorzystywane są hale stalowe.

Lekka konstrukcja nośna takiego budynku, wykonana w systemie odpowiednio zabezpieczonych farbą antykorozyjną kratownic lub blachownic stalowych, obudowana jest materiałami o wysokich właściwościach w zakresie izolacyjności cieplnej. Dodatkową zaletą płyt warstwowych, stosowanych do obudowy hali stalowej o przeznaczeniu chłodniczym, jest fakt, że ich gładka powierzchnia ułatwia utrzymanie wewnątrz obiektu wymaganej czystości i odpowiednich warunków sanitarnych.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że czas budowy prefabrykowanej hali stalowej jest znacznie krótszy, niż ma to miejsce w przypadku innego typu budynków, co pozwala na stosunkowo szybką rozbudowę przedsiębiorstwa i zwiększenie powierzchni do magazynowania produktów. Dodatkowo, dzięki modułowej budowie, już istniejącą mroźnię lub chłodnię na bazie konstrukcji stalowej również można łatwo rozbudować, co zapewnia elastyczne możliwości w zakresie dalszego rozwoju.

Nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne w zakresie budowy hal stalowych umożliwiają szybkie wznoszenie budynków o doskonałych parametrach, które mogą być z powodzeniem wykorzystywane jako chłodnie i mroźnie w rolnictwie. Zapewniają optymalne zagospodarowanie powierzchni wewnątrz obiektu, ponieważ ich konstrukcja nie wymaga stosowania dodatkowych podpór. Właściwości zastosowanych materiałów i precyzyjny montaż poszczególnych elementów umożliwiają bezawaryjne korzystanie z budynku przez cały okres użytkowania.

3. Budowa chłodni stalowej dla rolnictwa – na co zwrócić uwagę?

 

Budowa stalowego obiektu o charakterze chłodni lub mroźni to przedsięwzięcie, które wymaga precyzyjnego planowania oraz wykorzystania odpowiednich materiałów i zastosowania rozwiązań konstrukcyjnych, niespotykanych przy wznoszeniu klasycznych hal stalowych o innym przeznaczeniu. Najlepiej zatem skorzystać z pomocy firmy, która specjalizuje się w budowie takich obiektów i ma odpowiednie doświadczenie w zastosowaniu dedykowanych technologii i rozwiązań materiałowych.

Jeśli nie mamy pewności, jakie konkretnie właściwości czy rozmiary powinna posiadać chłodnia czy mroźnia, której potrzebujemy, doświadczeni inżynierowie czy projektanci, pracujący w takiej firmie, zaproponują nam opcje, które najlepiej sprawdzają się w analogicznych przypadkach.

Gdy zależy nam na sprawnym przebiegu całego procesu budowy chłodni, warto wybrać firmę, która podobne projekty realizuje kompleksowo, od projektu aż po odbiór inwestycji. Dzięki brakowi podwykonawców i udziału podmiotów trzecich, kolejne etapy procesu mogą następować bezpośrednio po sobie, bez żadnych opóźnień, co skraca czas realizacji projektu. Własne, doświadczone ekipy monterskie i specjalistyczny sprzęt ciężki uniezależniają firmę od wolnych terminów firm zewnętrznych, co również nie pozostaje bez znaczenia.

Planujesz budowę hali?

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi naszymi artykułami

odnośnie budowy hali stalowej.

Poradnik Inwestora

Bądź z nami na bieżąco

Jeżeli chcesz dostawać powiadomienia o nowych artykułach, brać udział w konkursach jak i obserwować nasze materiały filmowe – zapraszamy do polubienia naszych social media!

Klienci, Partnerzy o Nas:

Dziękujemy za zaufanie!

“Wszystkie prace wykonane przez w/w firmę nie budzą zastrzeżeń, odznaczają się wysoką jakością i terminowością! Prace wykonywane są z zachowaniem wszystkich wymogów technologicznych oraz zgodnie z sztuką budowlaną.”

Firma Tomar – Maszyny Budowlane